Warmia, Mazury i Powiśle to kraina nie tylko tysiąca jezior, ale i tysiąca tradycji, smaków i zapachów. Wielokulturowość, wielonarodowość oraz wielowyznaniowość regionu przełożyły się na bogatą i różnorodną tradycję kulinarną. Z roku na rok do Kalendarza Imprez na Warmii i Mazurach przybywa wydarzeń promujących tradycyjną i regionalną żywność. Wzrost zainteresowania ze strony mieszkańców i turystów jest najlepszym dowodem na zwiększającą się popularność kulinarnych przedsięwzięć. Burmistrz Miasta Kętrzyn oraz Kętrzyńskie Centrum Kultury postanowili sprostać oczekiwaniom mieszkańców i turystów. 12 sierpnia 2018 r. o godz. 15.00 w kętrzyńskim amfiteatrze już po raz trzeci odbędzie się Mazurskie Święto Kaszy. Impreza ma na celu propagowanie, kultywowanie i pogłębianie wiedzy
o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla. Dodatkową atrakcją będzie gotowanie na wielkiej patelni i degustacja potrawy z kaszy. Podczas wydarzenia odbędzie się także Wielki Turniej Kulinarny o Puchar Burmistrza Miasta Kętrzyn przy współudziale publiczności. Nie zabraknie także części wystawienniczej, gdzie swoje produkty zaprezentują lokalni rękodzielnicy i przetwórcy żywności. Podczas tegorocznego Święta Kaszy wystąpi doskonale znany artysta, zawsze gorąco przyjmowany przez kętrzyńską publiczność – Alosza Awdiejew. Człowiek-instytucja, człowiek-orkiestra. Człowiek kultury i nauki. Jest wyjątkowym artystą estradowym i jednocześnie wybitnym naukowcem – profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego. Do tego para się aktorstwem filmowym, pisze popularne felietony, tłumaczy poezję. Patronat Medialny nad Imprezą objęła Gazeta Nasze Miasto Kętrzyn.pl.Główną atrakcją będzie konkurs kulinarny „Najlepsza potrawa z kaszy” o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, podczas którego lokalni Restauratorzy będą mieli okazję wykazać się znajomością w przygotowaniu potraw z kaszy. Biorąc pod uwagę doświadczenie restauratorów na rynku gastronomicznym pragniemy zaprosić Państwa do udziału w konkursie. Będzie to niezwykła okazja do zaprezentowania nie tylko swojego kunsztu kulinarnego, ale również promocja lokalu gastronomicznego. Liczymy na Państwa udział.